pondělí 1. srpna 2016

Knihomol - dotazník od Šárky

Přihlásila jsem se Šárce do swapu Vybavení správného knihomola. Do emailu mi od ní přišlo několik zajímavých otázek, na které jsem vzala jako základ tohoto dotazníku. Možná se budou hodit jako odpovědi dalším lidem, co by rádi se mnou udělali swap.

a) chodíš do knihovny?
Chodím...nebo spíš už nechodím. Tahat těžké knihy pěšky a nebo autobusem je pro mě už celkem nereálné. Takže průkazku mám, ale knihovnu navštěvuji velmi sporadicky.

b) kupuješ knihy v knihkupectvích nebo v antikvariátech nebo jinde?
Nejvíce knihy kupuji na netu.Částečně to souvisí s předchozí odpovědí...v Broumově bohužel knihkupectví není a do Náchoda nebo jiného většího města, do knihkupectví se dostanu jen sporadicky. Antikvariát jsem už nenavštívila roky, ale nyní otevřeli jeden v Broumově, tak určitě tam příležitostně nahlédnu. Knihy z antikvariátu mi určitě nevadí.

c) máš velkou vlastní knihovnu?
Ano, knihy u nás zabírají velký prostor, ale mám spoustu knih, co už nejspíš nikdo nikdy číst u nás nebude a tak bych se jich ráda zbavila...zatím jsem nevymyslela jak :-D Jsem celý život spíš sběratelka knih než aktivní čtenářka.

d) jaký máš vztah ke svým knihám?
Momentálně jsem ve fázi kam s ním (s nimi). Ráda bych si ponechala jen knihy, ke kterým mám určitý vztah...vracím se k nim, jsou mi užitečné, pomohly mi v určitém životním období...
Nikdy bych knihu nedala do sběru, do popelnice ani nespálila...at by ta kniha byla jakákoli, o čemkoli. Ráda si svoje srdcové knihy označuji, že jsou jen mé :-)

e) co je to nej na knihách pro tebe?
Ilustrace...prostě jsem víc ten výtvarník než písmák. Jestli mě kniha zaujme, o tom v prvním řadě rozhoduje hezky zpracovaný obal a ilustrace (fotky) uvnitř.
Miluji vůni nových knih, ale zároven mám ráda i to, když je kniha třeba ohmataná a má něco za sebou....Prostě jako všude v životě mám ráda ty extrémy, protipoly.

f) kde si ráda čtes?
Nejradši čtu na záchodě...ale to asi není zrovna odpověd, co by Šárka chtěla slyšet. Takže dalšími místy, kde nejvíc čtu jsou dopravní prostředky, čekárny u doktorů. Aktuálně taky náš hausbot, protože při svíčkách, petrolojce, baterce se tvoří těžko, ale celkem dobře se při nich dá číst.

g) dala bys mi třeba seznam tvých top 10 beletrie knih? 
Jan Otčenášek - Když v ráji pršelo
Všechny romány od Valji Stýblové, ale nejvíc Nenávidím a miluji
Mirka Šimková - Devátý dotek 
Roman Cílek - Olga Hepnerová
Jack London - Tulák po hvězdách
James Clavell - Král Krysa
Christiaan Barnard - Nežádoucí
Dave Pelzer - Dítě zvané "To" 
Anne - Dauphine Julliandová - Dva krůčky po mokrém písku
vše od Oscara Wilde
...prostě pokud beletrie, tak knihy o utrpení lidí, ideálně podle skutečnosti a ne zrovna dobré konce...mám ráda knihy, kde figuruje smrt.

h) máš nějaké přání, co najít v balíčku na 100%? A naopak co tam nechceš najit?
Určitě bych chtěla hezké barevné záložky do knih. Uvítala bych i látkové obaly na knihy. Cokoli se bude týkat knih jako takových... Nechci žádné jídlo.
Pokud by součástí swapu měla být kniha, tak bych moc stála o knihu Když v ráji pršelo. Bohužel mi ji dcerka nejspíš ztratila na intru. K této knize mám velmi citový stav, jelikož mi pomohla přežít dobu, když jsem se v 18 letech vdala na hájenku, kde každou chvíli nešla elektrika, pak se muselo chodit pro vodu do studně, teplá voda se ohřívala na kamnech...atd.




2 komentáře:

  1. Moc hezký dotazníček má milá sběratelko knih:) Taky mám pár svých srdcovek a knihu bych nikdy nevyhodila, všechny si je škudlím doma a jsou vlastně všude, kam se člověk podívá. Od záchodu, přes auto, až po noční stolek, okno, knihovna, šuplíky a tak dál a dál:D

    OdpovědětVymazat
  2. Když v ráji pršelo je taky moje oblíbená. A nevíc čtu v posteli před spaním

    OdpovědětVymazat