sobota 17. července 2021

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)

Sice už je půlka července, ale heřmánek ještě natrhat stihneme.

Planetární vládce - Slunce

Živel - voda

Povaha - horká

Svátek - letní slunovrat

V květomluvě vyjadřuje "trpělivost s nepřízní osudu"

Heřmánek řimský je prastará bylina zasvěcena slunci a slunečnímu bohu Ra. Známá již ze starého Egypta, a dlouho předtím zasvěcena ženam. Avicena ji dával na všechny ženské potíže, odtud název matricaria chamomila od matrix - děloha.

Sbírá se od května do srpna, suší velmi opatrně..ne při vysoké teplotě. Prý dokáže léčit nejen lidi, ale i rosliny, co rostou v jeho blízkosti.

Je vhodný jako sedativum, mírní stres, úzkost. Ulevuje při žaludečních a trávicích obtížích. Dobrý na výplachy úst při zánětech a kloktání při bolestech v krku. Zevně se dá použít k podpoře hojení ran a ke zmírnění zánětu.

V magii je spojen se Sluncem. Nálev lidé pili, aby dosáhli spojení se sluneční energií, heřmánek se dával do rituálních koupelí. Sušené květy se přidávaly do kadidel při obřadech vzývání bohů Slunce. V amuletech zvyšoval jejich kouzelnou moc. Heřmánek byl taky symbolem bezpečí, lidé ho dávali kolem dveří a oken proti zlým silám.

 

Legenda praví: 

Panna Marie, Jozef a Jezulátko prchali z Palestiny přes poušť do Egypta. Unikali pronásledovatelům, kterým Herodes nařídil zabít Mesiáše, krále Izraele. Marie byla vyčerpaná horkem a v dohledu nebyl jediný strom.Dostali se k oáze, ke studni s vodou, kde rostlo několik ubohých nízkých rostlinek podobnýchh kopretinám. Když se Marie chystala napít vody, Ježíšek pokynul a několik hlaviček heřmánku se oddelilo od stonku a spadlo do misky s vodou.Marie se zhluboka napila, nápoj z heřmánku ji upokojil a posílil. Ježíšek mu za to požehnal: Budeš pro vždy rostlinou, která upokojí neklidné maminky, když nemůžou usnout, budeš nazýván rostlinou dobrého spánku.

To že je heřmánek symbolem pomoci a pokory snad pochází z této legendy.

                                                       PŘEDPISY

Heřmánkový čaj: 2 lžičky sušeného heřmánku přelejeme šálkem vroucí vody a necháme louhovat 5-10 minut.

Heřmánkový olejový výluh: Do tmavé lahvičky nasypat heřmánek, po hrdlo zalít panenským olivovým olejem. Uzavřít a nechat na teple a sluníčku louhovat cca měsíc - občas zatřepat. Poté scedit přes jemné plátýnko a uskladnit v tmavé lahvičce. Je skvělý na masáže bříšek miminek a malých dětí, při odřeninách a spáleninách.

Koupel - odvar ze 200 g drogy na 1 celkovou lázeň

Mast - 100 g sušené nebo odpovídající množství čerstvé drogy vsypeme do 250 g rozpuštěného vepřového sádla nesoleného, necháme chvíli prohřát. odstavíme. Druhý den znovu prohřejeme a vylisujeme přes lněný ubrousek, přidáme trochu včelího vosku.


                                             Pravý heřmánek poznáme podle dutého "lůžka"

Žádné komentáře:

Okomentovat