středa 28. ledna 2015

Dary Tří králů Swap

Tři králové

BALTAZAR - Je to jméno jednoho ze tří mudrců, kteří se do Betléma přišli poklonit právě narozenému chlapci Ježíši. Jméno Baltazar obdržel prorok Daniel na dvoře babylonského krále Nabukadnezara. Podle některých legendárních vyprávění byl Baltazar nejmladším z bílých králů, v souladu s jinými byl mouřenín. Baltazar bývá zobrazován jako muž středního věku, černovlasý s krátkou zastřiženou bradkou, ale i jako černý král stojící v pozadí a přihlížející předávání darů Ježíškovi. V ruce často drží žezlo, zlatou nádobku a kadidlo. Je oblečen do dlouhého pláště, podkasaných kalhot, košile a vysokých bod. Na hlavě mívá zelený turban.
KAŠPAR - Byl dlouho považován za nejmladšího z trojice králů, kteří přinesli Ježíškovi do Betléma dary. Kašpar míval také často černou barvu pleti. Jeho tradičním oděvem byly široké orientální kalhoty sahající po kolena a modrý plášť. Na hlavě míval turban s královskou korunou. V rukou drží nádobu s  myrhou 
MELICHAR - Na nejstarších dochovaných zobrazeních je Melicharova tvář podobná antickým podobiznám Sokrata nebo Platóna. Melichar je oděn do červeného pláště lemovaného hermelínovou kožešinou. Před jesličkami většinou klečí a u nohou má položenou královskou korunu a žezlo. Symbolizuje evropský kontinent a bílou rasu.
(zdroj zde)

Aby to nebylo tak jednoduché, jsou i jiné popisy, ale tento je asi nejčastější. Právě na toto téma jsem vyhlásila swap. Trochu jsem ho upravila do dnešní doby. Posílat se měli 3 dary (kadidlo, myrta, zlato):
1. Něco na péči o tělo
2. Něco voňavého
3. Něco na ozdobu

Swap jsem nakonec dělala s mojí sestřičkou Deborou a hned v úvodu mi bylo sděleno, že to pojme trochu jinak. Takže jsem bylo zvědavá, co se z toho vyklube. Trochu se nám to protáhlo, protože obě strany zužují nemoce, ale nakonec jsem se dočkala.


Deborka to vzala naprosto doslovně. Takže Kašpar mi přinesl myrtu, Baltazar kadidlo, Melichar zlato.

Předpokládám, že kadidlo ségra vyškemrala v kostele...určitě panu farářovi neřekla pro jakého neznaboha to je :-D

Zlatý přívěšek mě hodně překvapil. Zatím spinká v krabičce, třeba přinese štěstí, když má tvar čtyřlístku :-)

Největší radost mám z myrty, protože jsem se nedávno rozhodla, že se zase doma "zakytičkuji". Takže Přemek mi koupil hlínu a myrta poputuje do nového květníčku.
Swap se mi moc líbil, ocenuji hlavně ten nápad a vytvoření figurek, prostě promyšlenost. Moc děkuji.

Co posílám já? No já to vzala jinak a moderně


Jiřík přidal ještě obrázek :-)


Ještě přidám fotku staženou od sestřičky:


Hodnocení swapu 10 / 10



1 komentář:

  1. Ty jsi moje zlatá sestřička :-*
    Panu farářovi jsem řekla pro koho to je a za jakým účelem to potřebuju ;-) Jen se smál a líbilo se mu, že to beru tak doslovně.
    Jestliže se balíček swap líbil, tak splnil účel za ktetým byl poslán :-)

    OdpovědětVymazat