neděle 20. března 2016

Jarně korálkový

Dnes v 5:31 začalo jaro. Venku to tak nevypadá, ale už je to tu. Na dveře putuje můj korálkový věneček.


První korálkovou kytičku jsem udělala na jaře roku 2011 a byla pro mou maminku.

Korálkové květiny se vyráběly po celá staletí, každá rodina měla své vzory, které se předávaly z generace na generaci. Dnes rozlišujeme dvě hlavní techniky výroby - francouzskou, používanou hlavně ve Francii a Itálii a viktoriánskou používanou hlavně v Anglii a Rusku.
 Tyto dvě techniky se liší hlavně tím, že u francouzského způsobu prochází drátek korálky pouze jednou (touto technikou vyrábím většinu kytiček), u viktoriánského způsobu prochází dvakrát a vytváří  "žebřík"(kytička pro mou maminku).
 První jednoduché korálkové květiny se začaly vyrábět někdy ve 14. století. Toto řemeslo se rozvíjelo a šířilo po celé Evropě.
Ve Francii se vyráběly z korálkových květin velké pohřební věnce. V Benátkách se v 16. století spousta žen věnovala výrobě korálkových květin určených pro kostely, šlechtická sídla a slavnostní průvody. V 18. století se na venkově ve Francii a Itálii často  v létě pracovalo na vinici a přes zimu se přivydělávalo výrobou z korálků.Na výrobu květin se používaly nepravidelné, odpadové korálky. Ve viktoriánské době se korálkovými květinami často zdobily nevěsty. Pokud byla svatba v době, kdy nebyly čerstvé květy, měla nevěsta na hlavě věneček z korálkových květin.
Ve třicátých letech minulého století se stalo v Americe módou zdobit si domy korálkovými květy přivezenými z Evropy, ale v Americe se tyto květy nevyráběly. Až v šedesátých letech se začaly organizovat kurzy na výrobu květin, které byly velmi oblíbené. V této době vychází také knihy s návody a vzory. Tato obliba se přelila z Ameriky zpět do Evropy. V dnešní době je výroba korálkových květin opět velmi populární, používají se jako svatební kytice, šperky nebo originální  bytové dekorace.
Také Japonsko a Čína, které mají dlouholetou tradici výroby umělých květin z různých materiálů. Z hlediska tradičního Feng-šuej by totiž v domě neměly být sušené květiny, jsou to "mrtvolky", které brání toku energie. Proto se v době, kdy nebyly živé květy zdobily domácnosti umělými květy, které se  vyráběly z papíru, textilu nebo korálků.
Korálkové květiny jsou dnes ceněnými sběratelskými předměty, některé dochované historické kytice jsou ve sbírkách mnoha muzeí. Korálkové květiny lze najít také na mnoha hradech a zámcích. A dnes už také v mnoha domácnostech, kde tvoří trvalou a nepřehlédnutelnou dekoraci.
(zdroj internet)

Moje tvorba kytiček z korálků gradovala v roce  2012, kdy v Praktické ženě v květnu a červenci otiskli fotky mých kytiček.



Ještě dva další roky jsem korálkové květiny dělala opravdu ve velkém. Pak už zájem začal opadávat, takže nyní už je tvořím spíše sporadicky jen jako dárky. Stále je to ale nejlepší způsob, jak zpracovat nepravidelný, méně kvalitní rokail...ano to jsou ty pidikorálky.

Nyní tvořím růži do jednoho swapu


a dodělala jsem kytici pro jarní výzdobu






Návod na kytičky nedávám. Zkuste zagooglit, návodů je na internetu spousta.
Na všechny mé korálkové kytičky, které jsem zatím vytvořila se můžete podívat na stránkách Danfinky zahrada.

Tímto vám přeji krásné jarní dny a ať už brzy se rozkvete celá příroda.
Dnes je Světový den štěstí...Buďme štastni ♥


3 komentáře:

  1. Je to opravdu korálková nádhera!:) Jinak ti přeji krásný den štěstí Danfinko:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) foukám štěstí po peříčku pro tebe Mi.

      Vymazat
  2. Teda, to je krása. Já jsem na ruční práce kopyto, proto obdivuji všechny, kdo umí tvořit.
    www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat