čtvrtek 22. dubna 2021

Prostě svíčka

Miluji plápolání ohýnků i plamínků svíček. O svíčkách bych dokázala mluvit, psát hodiny a hodiny. Svíčky nejen pálím, ale i sbírám... a také vyrábím. Jedná se téměř o 100% recyklaci. Na výrobu svíček používám vypálené (vyvoněné) vosky z aromalampičky, které by se jinak vyhodily a skleničky z vypálených svíček. Jediné do čeho investuji jsou knoty a vonné olejíčky, které do svíček přidávám.

Ztuhlý, vyvoněný vosk z aromalampičky snadno dostanete, když aromku dáte cca na 15 minut do mrazáku. Vosk se pak krásně vyloupne, případně si pomůžete tupým nožem. Vosky poctivě třídím podle barev. Víceméně dělám jen jednobarevné svíčky, tak než nastřádám dostatečný počet vosků, trvá to poměrně dlouho. Pokud jste netrpěliví, tak v různých svíčkových skupinkách sem tam holky darují vyvoněné vosky za poštovné. Případně si samozřejmě můžete vše potřebné na výrobu svíček nakoupit na eshopu, ale to je už jiná kapitola.

Ted k samotné výrobě...vosk se rozpouští ve vodní lázni. Používám staré vyřazené hrnce.

Než se vosk roztaví, nachystám si skleničky. Používám skleničky z vypálených svíček. Knoty kupuji na Aliexpressu. Prodávají se už napuštěné voskem a s přidělaným plíškem. Knot na dno skleničky přilepím tavnou pistolí a vycentruji dvěmi špejlemi, které pak stáhnu gumičkou.


Jakmile je vosk rozpuštěný (nesmí vařit), přidám pár kapek aromaoleje. Pak nalévám vosk do skleničky. Nenalévám nikdy až ke kraji, protože po důkledném zatuhnutí se u knotu udělá důlek a svíčku je potřeba ještě jednou dolít.



Na každou svíčku přidávám ještě kryt z barevného papíru, a může jít holka do světa....a nebo čekat na poličce, než na ni přijde řada.

 

Na co si dát pozor: "NIKDY SE VÁM DO VOSKU NESMÍ DOSTAT ANI KAPIČKA VODY"

A ted pár odpovědí na otázky, co jsem dostala...

Asi nikdy bych sama od sebe nedělala svíčky z nového materiálu. Z mého pohledu je s výrobou svíček spouta patlání, dlouhé čekací doby a taky to není úplně "čistá" práce.Takže já svíčky dělám, právě proto, že mi je líto vyhodit vyvoněný vosk, když se dá ještě využít.Taky si říkám, že kouzla s vlastnoručně vyrobenou svíčkou mají třeba větší váhu :-)

Pamatujte, žádná svíčka není zdravá! Svíčka je pouze zdravotně nezávadná. Když svíčky pálíte, tak nezapomínejte větrat! Jestliže vám svíčka čmudí, máte začouzené skleničky, děláte něco špatné...svíčku uhaste a zastřihněte knot. Nůžky na knot by měla být povinná výbava každého svíčkomila.

Jednobarevné svíčky dělám zaprvé, tak trochu z mé pohodlnosti. Zadruhé proto, že tyto svíčky používám na čárymáry, kde se jednobarevná svíčka spíše vyžaduje. 

Do svíček necpu žádné kamínky, mušle, bylinky, třpytky... Je to sice hezké na pohled, ale správně byste měli vlastně všechen tento "bordel" před pálením odstranit. Pro bezpečné pálení má být vosk čistý!

Přeji všem krásný den, ať s plamínkem nebo bez :-)

 

 

 




1 komentář:

  1. To vypadá skvěle Daní, moc se mi líbí tahle recyklace svíček a vznik nových. Luky naprosto miluje svíčky, já z nich mám docela respekt. Právě nedávno jsme pálili nějakou koupenou se třpytkami a celé nám to chytlo a myslela jsem, že vyhoříme:D

    OdpovědětVymazat