čtvrtek 9. října 2014

Třeboň (středa 27.8.2014)

Ráno bylo pošmourné, ale nepršelo. Dnes jsme se rozhodli jet vlakem, což přívítal Přemek i Jiřík. Cestou na vlak nás chytil déšť a rozpršelo se docela dost. Naštěstí jsme tomu ujeli. V Třeboni nepršelo.
Vyzbrojená mapou města, jsem to opět měla ve své režii. Jako první jsme navštíli kostel sv. Jiljí, který patří ke klášteru. Krásně bysme stihli i prohlídku, ale Přemkovi se do ní moc nechtělo.

Takže jsme se přes náměstí posunuli k zámku. Celý objekt zámku je prošpikován různými galeriemi, kavárničkami, bývá tam spousta výstav. My si vybrali výstavu Vodníků a Erbovních bestií. Obě byli krásně zpracované, hlavně Erbovní bestie, kde u každé byl popis a erby rodů, co ji používaly.
Pak jsme navštívili samotný zámek. Vybrali jsme si Rožmberskou trasu a měli velké štěstí na průvodkyni. Průvodkyně Šárka vedla prohlídku velice zábavně, dokázala nás vtáhnout do výkladu a bylo vidět, že jí to baví a hlavně, že se o historii rodu  Rožmberků opravdu zajímá.

Následoval oběd v Besedě. Po jídle se Přemek ,jako zástupce rodiny, vypravil na věž radnice s tím, že měl za úkol odlovit kešku. S menšími problémy úkol splnil :-) Na věž totiž pouští zájemce paní z infocentra s tím, že někomu dá klíče, aby po prohlídce zamknul a klíče jí na infocentrum vrátil. Takže v závěru bylo celkem zajímavé, jak se Přemek domlouval s člověkem, co měl klíče u sebe, proč se tam zdržuje a nejde už ven. Nakonec to dobře dopadlo,a my se mohli vypravit k rybníku Svět a hlavně k hrobce Schwarzenberků.
Cesta kolem rybníka byla taková příjemná, asi 2 km dlouhá procházka.

 Na hrobku jsem se vysloveně těšila, vždy jsme chtěla vidět tuto stavbu na vlastní oči. Bohužel prohlídku jsme už nestihli, protože jsme museli počítat ještě s cestou zpátky a ujel by nám vlak. Ale nevadí, stejně si myslím, že víc na koukání je toho venku než vevnitř.

Po návratu do Velenic, nás ještě čekal večer při kytaře a grilování.

 Více fotek z Třeboně najdete zde a zde.

2 komentáře:

  1. V Třeboni jste taky měli navštívit cukrárnu na náměstí. Šéf tam má totiž bratrance. Určitě by jste si pochutnali na dobré zmrzlince ;-) Ovšem ta naše je nenahraditelná :-D V hrobce jsem byla a je to krása a, když máš ještě dobrého průvodce, nemá to chybu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co nebylo tohle léto, může být příště :-) Dík za tip, sestřičko :-)

      Vymazat