čtvrtek 23. června 2016

Svatojánská noc

Právě dnes nás čeká Svatojánská noc. Noc trochu tajuplná a plná kouzel. Noc, kdy se sbíralo čarovné býlí...devatero bylin - třezalka  toužebník, heřmánek, devětsil, komonice lékařská, mařinka vonná, devaterník penízkový, arnika, měsíček a hvozdík.


Během Svatojánské noci je díky pootevřeným branám do jiných světů jednodušší nahlédnout do budoucnosti – zkuste si tedy dát pod polštář kytičku z devatera kvítí a poproste o sen týkající se věcí příštích.
Říká se, že o Svatojánské noci jsou všechny prameny, vřídla a studny plné léčivých sil. Také v tuto noc se otvírají skály a země vydává své poklady.
Se Svatojánskou nocí je asi nejvíce spojeno zlaté kapradí. To kvete přesně o půlnoci a vydává zlatou záři, podle které je poznáme. Právě za pomoci jeho květu můžeme najít poklad. Aby to nebylo tak jednoduché, musíme na cestě taky překonat bludný kořen a nástrahy Bludiček.


Dříve, za dob minulých svobodní mládenci přeskakovali hořící vatry na znak mužnosti a aby se zalíbily vyvolené. Svobodné dívky vily věnce mládencům, tančily a zpívaly kolem vatry. Jedlo pouze skromně, pili hodně vody a rozjímali o svém životě. Lidé se duchovně očistili a házeli všechny negativní myšlenky do ohně. Na papírcích měli napsané vlastnosti, kterých se chtěli zbavit, ty hodili do vatry. Tajné přání psali na papír, i na kámen, který pak zahrabali pod strom. Věřili, že se jim do roka splní. Aby měli po celý rok dost životní síly, pili červené víno a noc zakončil písněmi, chvalozpěvy, nebo milováním v přírodě.

Jak aspoň trochu navázat na tradice našich předků?
Každý člověk dostává zvláštní pocity při blikotavém ohýnku, vůni lesa a šumu stromů. Vydejte se alespoň na procházku do přírody, natrhejte si pár bylinek, které znáte a vrátíte se uvolnění. Večer si zapalte svíčku a uvařte si z bylin voňavý čaj, který když vypijete, uvěříte, že má účinky, které uzdraví nejen tělo, ale i duši a vztahy - o tom magie v podstatě je. A v dnešní vystresované době je dvojnásobně nutná. Pokud to nestihnete, nevadí, vždyť magii, kouzlo a zázrak porozumění si můžete přičarovat a využívat každý den a také celý život.


(zdroj: internet)

1 komentář:

  1. Minulý rok jsem taky na blogu psala o této noci. Moc se mi líbí, hlavně to bylinkování. Letos jsem to ale odflákla, bylo horko a mě se na sběr nechtělo ani brzo ráno:) ale napravím to na podzim a bylinky na zimu nasbírám:)

    OdpovědětVymazat